Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ahmadinejad over moordcomplot: VS proberen aandacht af te leiden

Mahmoud Ahmadinejad in Teheran, vorige week.
Mahmoud Ahmadinejad in Teheran, vorige week. Foto AFP / Atta Kenare

De beschuldiging van de VS dat de Iraanse regering achter het vorige week ontrafelde moordcomplot voor de Saoedische ambassadeur zit, is slechts bedoeld om de aandacht af te leiden van de eigen economische ellende. Dat zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vandaag tegen Al Jazeera.

Ook zou de VS een breuk tussen Iran en Saudi-Arabië willen bewerkstelligen met de claim, zei hij. “Ze moeten goed nadenken over wat ze beweren. Wij zouden totaal geen baat hebben bij zo’n daad.”

De Iraanse leider Ali Khamenei noemde de beschuldigingen zaterdag al ‘absurd’. Ahmadinejad zelf reageerde gisteren tegenover de staatsnieuwsdienst: toen noemde hij de claim onzin en zei hij “dat terreur aan de VS toebehoort”.

Vorige week claimden de Verenigde Staten een complot te hebben ontdekt waarbij twee mannen, die gelieerd zouden zijn aan Iraanse veiligheidsdiensten, de Saoedische ambassadeur wilden vermoorden. Adel al-Jubeir zou middels een bom die in een restaurant geplaatst moest worden, om het leven worden gebracht.

Obama waarschuwde Iran daarom eind vorige week voor het schenden van de internationale wetgeving. Hij noemde de verijdelde aanslagen “een gevaarlijke escalatie van de spanningen” tussen de VS en Iran.

Ondertussen heeft Saoedi-Arabië de eerste stappen ondernomen om Iran aan te geven bij de VN Veiligheidsraad. Dit zou tot nieuwe sancties tegen het land kunnen leiden.