Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Zeker 5 doden bij reactie op wreed neerslaan demonstraties Jemen

Anti-regimedemomstranten vluchten op de straten van Sana'a nadat het vuur op hen geopend wordt. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Na een zeer bloedige dag gisteren zijn vandaag opnieuw doden gevallen bij protesten in Jemen. Regeringstroepen openden het vuur op demonstranten in de hoofdstad Sana’a en het zuidelijk gelegen Taiz.

Tienduizenden liepen mee in een mars door de hoofdstad toen sluipschutters vanaf daken op de betogers schoten, meldt AP. Volgens berichten vanaf een noodhospitaal vielen hierbij minstens vier doden en raakten 37 mensen gewond.

De protesten richten zich nog steeds tegen president Ali Abdullah Saleh. De Republikeinse Garde, onder leiding van diens zoon Ahmed, vuurde ook traangas af op de menigte die geleid werd door de overgelopen legergeneraal Ali Mohsen al-Ahmar.

In Taiz probeerden pro-Salehtroepen ook een demonstratie uiteen te drijven. Volgens verpleegkundigen kwam hierbij zeker één vrouw om het leven en raakten zeven mensen gewond. Het geweld van vandaag volgt op het met scherp schieten door ordetroepen bij een demonstratie van 300.000 Jemenieten gisteren in Sana’a.

Al Jazeera-reportage over de onlusten van gisteren: