Video: Obama en Aretha Franklin bij het Martin Luther King-monument

Caption: President Barack Obama closes his eyes as he and first lady Michelle Obama to listen to Aretha Franklin sings during the dedication ceremony for the Martin Luther King Jr. Memorial Sunday, Oct. 16, 2011, on the National Mall in Washington. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Caption: President Barack Obama closes his eyes as he and first lady Michelle Obama to listen to Aretha Franklin sings during the dedication ceremony for the Martin Luther King Jr. Memorial Sunday, Oct. 16, 2011, on the National Mall in Washington. (AP Photo/Carolyn Kaster) De Amerikaanse president luistert met gesloten ogen naar Aretha Franklin bij de inwijding van het nieuwe Martin Luther King-monument in Washington. Foto AP / Carolyn Kaster

Duizenden mensen waren vandaag aanwezig bij de inwijding van het nieuwe Martin Luther King-monument in Washington. Onder andere de Amerikaanse president Barack Obama en zangeres Aretha Franklin brachten een eerbetoon aan de belangrijkste burgerrechtenactivist van de Verenigde Staten.

In augustus werd het monument al geopend maar toen kon de inwijding niet plaatsvinden vanwege orkaan Irene. Vandaag waren zo’n vijftigduizend mensen aanwezig, meldt persbureau AP.

King leidde massale burgerrechtenprotesten in de Verenigde Staten. In 1963 organiseerde hij een vreedzame mars voor zo’n 250 duizend mensen en sprak zijn beroemde ‘I have a dream’-speech uit. Een jaar later nam het Amerikaanse Congres een belangrijke burgerrechtenwet aan en op zijn 35e werd King de jongste man die de Nobelprijs voor de vrede kreeg. In 1968 werd hij in Memphis vermoord.

Bekijk hieronder de toespraak van Obama:

De toespraak van Franklin en haar uitvoering van het nummer “Precious Lord”:
http://youtu.be/Tl7mGE3S1KA