Tweeduizend Tunesiërs demonstreren voor seculiere staat

Caption: A woman holds up a Tunisian flag during a demonstration against hardline Salafists in Tunis, October 16, 2011. They are protesting against the violence which erupted when hundreds of hardline Salafists attacked the headquarters of Nessma TV station after it aired the film "Persepolis". REUTERS/Zoubeir Souissi (TUNISIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION) Demonstratie in Tunis voor een seculiere staat. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

Meer dan tweeduizend Tunesiërs gingen vandaag de straat op in Tunis om zich uit te spreken voor een seculiere staat die de vrijheid van meningsuiting toestaat.

De protestmars in de Tunesische hoofdstad is een reactie op de uit de hand gelopen demonstraties van de afgelopen week. Toen betoogden duizenden Tunesiërs, waaronder islamisten, tegen de uitzending van de animatiefilm Persepolis waarin Allah werd afgebeeld door televisiestation Nessma TV.

Uitzenden Persepolis is volgens gelovigen provocatie

Woedende Tunesiërs bestormden een universiteit, het gebouw van Nessma TV, de ambtswoning van premier Beji Caid Sebsi en bekogelde de woning van Nessma TV-directeur met een molotov-cocktail.

Beelden van de protestmars vandaag in Tunis:

Gelovige Tunesiërs zijn boos vanwege de uitzending van Persepolis. Zij zien dit als een provocatie om hen boos te krijgen en de beoogde winnaar van de de voorheen verboden Islamitische partij Nahda in een kwaad daglicht te stellen. Naar verwachting wordt zij volgende week de grote winnaar van de verkiezingen van 23 oktober.

Deze eerste verkiezingen sinds de val van president Zine El Abidine Ben Ali zijn geen geen presidents- of parlementsverkiezingen, maar verkiezingen waarin een vergadering wordt gekozen die de Grondwet van het land moet herschrijven. De verschillende politieke partijen zijn het erover eens dat de vergadering een jaar lang blijft zitten.

    • Hans Klis