Ook Zonderland en Wammes grijpen naast directe plaatsing Spelen

Zonderland kan zich nu niet meer louter via zijn specialiteit - de rekstok - plaatsen maar zal kwalificatie moeten afdwingen via een meerkamp. Foto AFP / Kazuhiro Nogi

Epke Zonderland is er bij het WK in Tokio niet in geslaagd om een medaille te veroveren op rekstok. De 25-jarige turner uit Lemmer eindigde in de finale als vijfde met een score van 14,833 en greep daarmee naast directe plaatsing voor de Zomerspelen van 2012.

Het goud ging naar Kai Zhou met een score van 16,441. Hij troefde zijn landgenoot Chenglong Zhang en Kohei Uchimura uit Japan af. Voor rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen had Zonderland op het podium moeten eindigen. De Nederlander is nu aangewezen op het olympisch kwalificatietoernooi, waar hij zich in januari alsnog voor de Spelen kan kwalificeren op de meerkamp.

Jeffrey Wammes eindigde op het onderdeel sprong in de finale als achtste en laatste. Hij is daardoor eveneens aangewezen op het Olympisch kwalificatietoernooi. Wammes kwam met sprongen van 15,433 en 15,933 tot een gemiddelde van 15,683. Het goud was voor de Zuid-Koreaan Yang Hak-Seon die een score van 16,566 behaalde.

Gisteren greep ringenspecialist Yuri van Gelder al naast plaatsing voor de Zomerspelen volgend jaar in Londen. Hij viel in de finale bij zijn afsprong.