Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Ook Ahmadinejad wuift complot VS weg, Saoedi’s naar VN

Ahmadinejad (midden) vandaag in het Iraanse parlement. Foto AFP

De suggestie dat Iran betrokken is bij een complot om de Saoedische ambassadeur in de VS te vermoorden wordt ook door Mahmoud Ahmadinejad naar het rijk der fabelen verwezen. “Terreur behoort toe aan jullie.”

De Iraanse president sprak vandaag volgens de staatsnieuwsdienst over Iran als een “geciviliseerd land dat geen toevlucht hoeft te zoeken tot moord”. De bewering van de Verenigde Staten is volgens hem “een nieuw VS scenario” en deelde mee dat terreur iets is van de Amerikanen zelf. Gisteren sprak de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei al woorden van dezelfde strekking.

Dinsdag claimden de Verenigde Staten een complot te hebben ontdekt waarbij twee mannen, die gelieerd zouden zijn aan Iraanse veiligheidsdiensten, de Saoedische ambassadeur wilden vermoorden. Adel al-Jubeir zou middels een bom die in een restaurant geplaatst moest worden, om het leven worden gebracht.

Ondertussen heeft Saoedi-Arabië de eerste stappen ondernomen om Iran aan te geven bij de VN Veiligheidsraad. Dit zou tot nieuwe sancties tegen het land kunnen leiden.

Khamenei sprak vandaag nog over eventuele maatregelen naar aanleiding van de kwestie:

“Elk ongepaste maatregel tegen Iran, politiek of gerelateerd aan veiligheid, zal sterk geconfronteerd worden met de Iraanse natie.”