Nieuw-Zeeland ten koste van Australië naar finale WK rugby

Digby Ioane van Australië wordt getackled door de All Blacks-defensie in Eden Park, Auckland. Foto AP / Christophe Ena

Nieuw-Zeeland heeft gekregen wat het wilde: het nationale rugbyteam staat in eigen land in de finale van het wereldkampioenschap. De All Blacks waren vanochtend Nederlandse tijd in de halve eindstrijd met 20-6 te sterk voor Australië.

Komende zondag neemt het thuisland het in Auckland op tegen Frankrijk, dat gisteren tegen Wales een zwaarbevochten finaleplek bemachtigde. Vandaag was Nieuw-Zeeland na een stormachtig begin al gauw lastig te kloppen. Na veertig minuten stond het bij rust 14-6. In het tweede bedrijf kwam Australië niet meer tot scoren en overklasten de All Blacks hun tegenstander.

Nieuw-Zeeland staat voor het eerst sinds 1995 weer in de finale van het WK. De climax van de wereldtitelstrijd volgende week tegen Frankrijk is een herhaling van die in 1987, de eerste WK-finale ooit. Toen, eveneens in stadion Eden Park, was de thuisploeg de sterkste (29-9). De troostfinale tussen Wales en Australië is eveneens een kopie van 24 jaar geleden.

De Haka, de traditionele Maori-oorlogsdans, voorafgaand aan de halve finale vandaag:
http://youtu.be/g8CNB9GwW5A