Nederland wereldkampioen honkbal - Cuba in finale met 2-1 verslagen

Feest bij de Nederlandse honkballers die al het gehele WK boven verwachting presteren. Foto AFP / Adalberto Roque

De Nederlandse honkballers hebben vanochtend een historische wereldtitel veroverd. In de WK-finale in Panama werd 25-voudig wereldkampioen Cuba met 2-1 opzij gezet. Voor het eerst sinds 1938 was een Europees land de beste van de wereld. Koningin Beatrix heeft het honkbalteam in een telegram gefeliciteerd met het behalen van de wereldtitel.

De wedstrijd zou om middernacht Nederlandse tijd beginnen maar werd vanwege regen zo’n vier uur uitgesteld. Oranje kwam op een 1-0 achterstand nadat de eerste drie inningen zonder score verliepen. Alle punten werden in het vierde bedrijf op het scorebord gezet; Nederland sloeg na die 1-0 direct terug en zag twee man over de thuisplaat komen.

Bij Oranje stond Rob Cordemans op de heuvel. De 37-jarige Schiedammer kwam in de vierde inning voor het eerst in de problemen toen Frederich Cepeda de thuisplaat bereikte: 0-1. Nederland had in de gelijkmakende beurt echter een antwoord paraat.

Sidney de Jong profiteerde van een klap van Bryan Engelhardt en Curt Smith zette Oranje vervolgens op voorsprong na een tik van Jonathan Schoop. Nederland hield in het restant van de partij stand, waarna David Bergman de klus klaarde in de negende inning. Na drie vangballen was de winst binnen, hoefden de mannen van bondscoach Brian Farley niet meer in actie te komen voor hun slagbeurt en kon het feestje beginnen.

Cuba speelde zijn 29e WK-finale en verloor pas voor de vierde keer. Nederland reikte nog nooit verder dan de vierde plaats. Die werd in 2005 en 2007 bereikt. Brons was er voor Canada en de Verenigde Staten. Door regen werd het duel tussen die twee landen afgeblazen.

    • Jules Seegers