Leger Mexico bevrijdt 61 mensen uit handen drugskartel

Het Mexicaanse leger heeft gisteren 61 mensen bevrijd die gevangen waren genomen door een drugskartel en gedwongen werden voor hen te werken.

Het leger vond de gevangenen in een gebouw in de gewelddadige noordelijke grensstad Piedras Negras. De ontvoerde mensen werden bewaakt door drie bendeleden, meldt persbureau AP. De Mexicaanse soldaten maakten ook zes ton marihuana buit.

Piedras Negras bevindt zich tegenover het Texaanse Eagle Pass in de Mexicaanse grensprovincie Coahuila. In dit gebied vinden veel gevechten plaats met en tussen drugskartels. Vorige week arresteerde het leger nog een kopstuk uit het beruchte Zeta-drugskartel.

Mexico wordt al jaren geteisterd door drugsgeweld. Drugskartels bestrijden elkaar op leven en dood. Ook ontvoeren zij mensen, veelal immigranten, om hen te dwingen drugskoerier te worden. Mensen die weigeren worden vermoord.

De laatste tijd zijn veel massagraven met door de kartels vermoorde mensen gevonden. Begin deze maand werden in de kuststad Veracruz 32 lijken gevonden. Volgens cijfers van de Mexicaanse krant Reforma zijn in de eerste negen maanden van dit jaar al 10.022 mensen omgekomen bij drugs-gerelateerd geweld.

    • Hans Klis