Libiërs bulldozeren voormalig militair complex Tripoli

Caption: Revolutionary fighters use heavy machinery to tear down a guard tower at the Bab al-Aziziya compound in Tripoli, Libya, Sunday, Oct. 16, 2011. Libyans using bulldozers have begun tearing down the walls surrounding Moammar Gadhafi's main Tripoli compound, known as Bab al-Aziziya. Ahmad Ghargory, the commander of a revolutionary brigade, says forces had been busy with the war but now it's time "to tear down this symbol of tyranny." He says the area will be turned into a public park. The compound has long been seen as the symbolic heart of Gadhafi's rule. (AP Photo/Abdel Magid al-Fergany)
Caption: Revolutionary fighters use heavy machinery to tear down a guard tower at the Bab al-Aziziya compound in Tripoli, Libya, Sunday, Oct. 16, 2011. Libyans using bulldozers have begun tearing down the walls surrounding Moammar Gadhafi's main Tripoli compound, known as Bab al-Aziziya. Ahmad Ghargory, the commander of a revolutionary brigade, says forces had been busy with the war but now it's time "to tear down this symbol of tyranny." He says the area will be turned into a public park. The compound has long been seen as the symbolic heart of Gadhafi's rule. (AP Photo/Abdel Magid al-Fergany) Strijders van de Nationale Overgangsraad gebruiken zware machines om het militaire complex van Moammar Gaddafi met de grond gelijk te maken. AP / Abdel Magid al-Fergany

Met bulldozers en ander zwaar materieel is de nieuwe regering van Libië vandaag begonnen de muren van Bab al-Aziziya neer te halen. Het complex in hoofdstad Tripoli was het hoofdkwartier van Moammar Gadhafi.

De revolutionaire strijdkrachten waren druk met de oorlog, maar nu is het tijd “om dit symbool van tirannie neer te halen”, vertelt commandant Ahmad Ghargory aan persbureau AP. Het gebied wordt volgens hem een openbaar park.

Beelden van Reuters:
http://youtu.be/fp0jCYACu8A

Het complex was gedurende lange tijd het hart van de heerschappij van Gadhafi en maandenlang het doelwit van NAVO-luchtaanvallen totdat de Libische leider in augustus werd verdreven. Zijn verblijfplaats is nog onbekend, maar verondersteld wordt dat hij zich nog in Libië bevindt.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Libië.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld