Leers pareert kritiek op asielbeleid, ‘daling immigratie op lange termijn’

Dankzij de nieuwe achtdaagse procedure hoorde meer dan de helft van de asielzoekers het afgelopen half jaar na het eerste procedé of zij in Nederland mochten blijven. Vorig jaar, toen binnen 48 uur uitsluitsel gegeven moest worden, was dat nog 29 procent. Dat zei minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij reageerde daarmee op de kritiek dat het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt nog niet is gedaald. Vrijdag bleek dat in de eerste helft van dit jaar vrijwel evenveel mensen asiel kregen als in de eerste helft van vorig jaar.

‘Meeste maatregelen gedoogakkoord nog niet in werking’

Leers zei toen al dat er nog geen daling zichtbaar is omdat de meeste maatregelen in het regeer- en gedoogakkoord niet of nog maar net in werking zijn getreden. Op de lange termijn verwacht hij wel een daling, als de situatie in het buitenland niet voor verrassingen zorgt.

De minister wees erop dat zijn portefeuille erg lastig is, mede doordat die in Nederland gepolitiseerd is. “Ik moet heel streng zijn, maar ook rechtvaardig. De een vindt mij niet streng genoeg en de ander vindt mij niet rechtvaardig genoeg.

CDA-onzinteksten

Leers had vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift van het CDA gesteld dat migratie ook iets positiefs kan zijn. PVV-leider Geert Wilders reageerde gepikeerd:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Leers bezigt CDA-onzinteksten over immigratie. Beetje dom. Maar PVV rekent hard af op nakomen afspraken en resultaten. http://t.co/nDy1vCVh

Na overleg met premier Mark Rutte (VVD) en een gesprek met Wilders benadrukte Leers deze week dat hij nog altijd achter de doelstelling van het kabinet staat om het aantal migranten substantieel te verminderen.

    • Jules Seegers