Khamenei: Iran zal ‘resoluut’ reageren op sancties VS

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei waarschuwt de Verenigde Staten dat Teheran “resoluut” zal reageren op sancties en maatregelen die Washington instelt naar aanleiding van het veronderstelde Iraanse moordcomplot.

Gisteren noemde Khamenei het complot al “absurd” en zei hij dat de VS het complot hebben verzonnen. Hij benadrukte toen al dat de islamitische republiek niet geïsoleerd zal raken door “dit soort samenzweringen”. Khamenei:

“Als de Amerikaanse regering zich dingen in het hoofd haalt, moeten zij weten dat elke ontoepasselijke daad, politiek of met betrekking tot de veiligheid van Iran, met resolute actie van de Iraanse staat zullen worden beantwoord.”

Afgelopen dinsdag maakten de Amerikaanse autoriteiten bekend dat zij een Iraniër hadden gearresteerd die onder andere een aanslag zou hebben gepland op de Saoedische ambassadeur in Washington. De 56-jarige Iraniër Manssor Arbabsiar werd vorige maand gearresteerd. Zijn vermoedelijke partner Gholam Shakuri zou zich nog in Iran bevinden. De twee zouden banden hebben met de zogenoemde Quds-eenheid, een onderdeel van de Iraanse Republikeinse Garde.

De uitlatingen van Khamenei laten mogelijk zien dat Iran zich zorgen maakt over de diplomatieke stappen die de VS en Saoedi-Arabië willen ondernemen om Teheran verder internationaal te isoleren, meldt persbureau AP. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad ontkende vanochtend nogmaals stellig dat het land betrokken is bij een moordcomplot in de VS.

Saoedi-Arabië heeft inmiddels de eerste stappen ondernomen om Iran aan te geven bij de VN Veiligheidsraad. Dit zou tot nieuwe sancties tegen het land kunnen leiden. De VS stelden woensdag al sancties in tegen de Iraanse vliegtuigmaatschappij Mahan Air, het bedrijf zou namelijk “financiële steun en technische uitrusting” bieden aan de Quds-eenheid.