Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Keniaanse soldaten maken jacht op Al-Shabaab in Somalië

Caption: FILE - In this Tuesday, Aug. 24, 2010 file photo, Kenya Army soldiers rehearse a military parade at Uhuru Park, in Nairobi, Kenya. Kenyan military forces moved into southern Somalia on Sunday, an official and residents said, a day after top Kenyan defence officials said the country has the right to defend itself after a rash of militant kidnappings of Europeans inside Kenya. (AP Photo/Sayyid Azim, File)
Caption: FILE - In this Tuesday, Aug. 24, 2010 file photo, Kenya Army soldiers rehearse a military parade at Uhuru Park, in Nairobi, Kenya. Kenyan military forces moved into southern Somalia on Sunday, an official and residents said, a day after top Kenyan defence officials said the country has the right to defend itself after a rash of militant kidnappings of Europeans inside Kenya. (AP Photo/Sayyid Azim, File) Keniaanse soldaten in Nairobi op archiefbeeld, 24 augustus 2010. Foto AP / Sayyid Azim

Kenia heeft militairen ingezet in buurland Somalië en is een offensief gestart tegen Al-Shabaab. De aan Al-Qaeda gelieerde beweging wordt ervan verdacht twee Spaanse ontwikkelingswerkers te hebben ontvoerd.

Een Somalische officier liet aan persbureau Reuters weten dat gevechtsvliegtuigen aanvallen hebben uitgevoerd in het zuiden van het land, een gebied dat in handen is van Al-Shabaab. Het is echter onduidelijk of het hier gaat om Keniaanse vliegtuigen. Een Keniaanse officier wilde wel bevestigen dat er inderdaad soldaten in Somalië gearriveerd zijn.

Kenia beloofde afgelopen week achter Al-Shabaab aan te gaan nadat zij de twee Spanjaarden hadden ontvoerd. Het is de derde aanval op buitenlanders in een maand.

Terreurorganisatie Al Shabaab opereert vanuit Somalië en heeft in een deel van dat land de controle in handen. Het heeft in de veroverde gebieden strikt-islamitische leefregels doorgevoerd en wordt door onder meer de Verenigde Staten verdacht van banden met Al-Qaeda. De beweging pleegt regelmatig aanslagen in Somalië.