Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Israël geeft namen vrij van Palestijnen betrokken in Shalit-deal

Een Palestijnse vrouw loopt voorbij een muurtekening die Shalit moet voorstellen. Foto Reuters / Ismail Zaydah

Israël heeft vandaag een lijst met namen gepubliceerd van de honderden Palestijnse gevangenen die vrijkomen in ruil voor soldaat Gilad Shalit. Israëliërs die tegen de deal met Hamas zijn, hebben 48 uur om beroep in te dienen bij het hoogste gerechtshof.

Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat het hof de vrijlating van 450 mannen en 27 vrouwen, van wie sommigen levenslang hebben voor dodelijke aanslagen, zal tegenhouden. Naar verwachting komen de andere 550 gevangenen die ook deel uit maken van de deal over twee maanden vrij, meldt Reuters.

In ruil geven de Palestijnen de soldaat Shalit vrij. Hij werd in juni 2006 gevangengenomen door militanten. De Palestijnen krijgen er onder meer Ahlam Tamimi voor terug. De voormalig journaliste werd tot zestien keer levenslang veroordeeld voor betrokkenheid bij diverse zelfmoordaanslagen.

Ook Mohammed al-Sharatha komt vrij. Hij leidde de elitetroepen van Hamas: de 101 eenheid. Die kidnapte en vermoorde twee Israëlische soldaten in 1989. Al-Sharatha kreeg drie keer levenslang en nog eens dertig jaar celstraf.