‘Internationaal Strafhof onderzoekt verdachten geweld Ivoorkust’

Een soldaat van Ouattara ligt op een weg ergens in Abidjan, april 2011. Foto Reuters / Emmanuel Braun

Het onderzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag naar de gewelddadigheden na de presidentsverkiezingen in Ivoorkust zal zich richten op twee tot zes personen.

Zij worden ervan verdacht de grootste verantwoordelijkheid te dragen bij de onlusten en de daaropvolgende gewapende strijd in het land, waarbij volgens hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo zeker drieduizend mensen om het leven kwamen en 520 mensen willekeurig werden gedetineerd. De aanklager kon de namen van de verdachten nog niet vrijgeven.

Eind november vorig jaar won huidig president Alassane Ouattara de presidentsverkiezingen, maar zittend president Laurent Gbagbo weigerde echter zijn verlies te erkennen. Hierop ontstond een gewapende strijd tussen de kampen van de twee politiek leiders. Pas in april van dit jaar werd Gbagbo gearresteerd en afgezet.

In juni diende Moreno-Ocampo al een verzoek in bij het hof om een onderzoek te beginnen naar het geweld in het West-Afrikaanse land. Dat verzoek werd begin deze maand ingewilligd.