Hollande leidt bij tweede stemronde socialistische presidentskandidaat

Neemt Francois Hollande (L) of Martine Aubry het volgend jaar op tegen de huidige president Nicolas Sarkozy? Foto AFP / Miguel Medina

Een gedeeltelijke telling van de stemmen in de tweede stemronde voor de presidentskandidaat voor de Parti Socialiste laat zien dat favoriet Francois Hollande leidt met ruim 56 procent van de stemmen.

Update 20.46: Met meer dan de helft van de stemmen geteld heeft Hollande 56,5 procent van de stemmen en Aubry 43,5%. Het kamp van favoriet Hollande denkt al de verkiezing gewonnen te hebben, meldt persbureau AFP.

De winnaar van deze ronde zal het volgend jaar op moeten nemen tegen zittend president Nicolas Sarkozy.

Mogelijk grote invloed van afgevallen kandidaat Montebourg

Vorige week behaalde Hollande 39 procent van de stemmen en Aubry dertig procent. De grote verrassing tijdens de eerste ronde was het aantal stemmen dat Arnaud Montebourg kreeg, zei onze correspondent in Parijs, Dirk Vandenberghe toen. Montebourg behaalde zeventien procent van de stemmen en kan daarmee sterk de uitkomst van vanavond bepalen. Vandenberghe:

“De hoge score van Montebourg betekent dat hij een beslissende stem kan hebben in de tweede ronde, bijvoorbeeld door zijn aanhang een stem voor Aubry te adviseren. Dan is Hollande nog helemaal niet zeker van een nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2012.”

De Parti Socialiste maakte het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk dat alle Fransen mee konden stemmen op hun kandidaat. Geïnteresseerden hoefden daarvoor alleen een euro te betalen en een charter te ondertekenen ter ondersteuning van de linkse waarden. Vorige week kregen ze automatisch een stembriefje mee om vandaag hun stem uit te brengen.