Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Geen tentjes op Beursplein Rotterdam, wel in Amsterdam en Den Haag

De tentjes die het beursplein in Rotterdam bezet hadden moeten houden zijn vanochtend nergens te bekennen. “Misschien dat de kou de actievoerders heeft verdreven”, zegt de politie, die hen in ieder geval niet heeft weggejaagd. In Amsterdam stonden er vanochtend zo’n vijftig.

De Rotterdamse politie: “Gisteravond waren er nog ongeveer tien mensen op het plein. We weten niet of ze die avond al zijn vertrokken. Zo niet, dan zijn ze heel vroeg in de ochtend al gegaan.” De politie laat verder weten dat de occupy-actie, naar voorbeeld van Occupy Wall Street, kennelijk zonder incidenten is verlopen. “In de overdracht van de nachtploeg op de ochtendploeg wordt de actie niet eens genoemd.”

Ook in Amsterdam en Den Haag werden dergelijke acties opgezet. Op het Beursplein in Amsterdam waren op het hoogtepunt vijftienhonderd mensen op de been. Op het Malieveld in Den Haag werden zevenhonderd mensen geteld. Rotterdam was al de kleinste met ongeveer honderd mensen op het hoogtepunt.

De politiewoordvoerders van Amsterdam en Den Haag laten weten dat zich daar, net als in Rotterdam, geen incidenten hebben voorgedaan. Of in Amsterdam en Den Haag nog wel tenten staan, konden de woordvoerders niet zeggen. Maar AT5 meldt dat ongeveer vijftig tentjes werden geteld in de vroege zondagochtend. Volgens RTV West sliepen op het Haagse Malieveld zo’n dertig betogers.

In New York en Rome kwam het gisteravond bij occupy-acties tot botsingen tussen betogers en politie. In Berlijn beëindigde de politie de actie door het plein schoon te vegen.