Franse socialisten kiezen tegenstander Nicolas Sarkozy

Campagnebeeld van de tweestrijd tussen Hollande en Aubry. Foto AFP / Joel Saget

Leden van de Franse Parti Socialiste kiezen vandaag wie het volgend jaar gaat opnemen tegen Nicolas Sarkozy. De linkse presidentskandidaat moet voortkomen uit een duel tussen de huidge partijleider Martine Aubry en haar voorganger François Hollande.

De Parti Socialiste is de grootste oppositiepartij en hield vorige week al een verkiezing tusen zes leden waaruit Aubry en Hollande als winnaars kwamen.

“Verrassend veel Fransen vonden het geen bezwaar een euro te betalen om te kiezen welke socialist presidentskandidaat moet zijn. Het toont hoe impopulair Sarkozy is. (…) Dankzij de 2,5 miljoen stemmers zien de socialisten het experiment als volledig geslaagd: dit was én een voorbeeld van moderne, directe democratie én een signaal dat de Fransen genoeg hebben van de zittende president.”- Dirk Vandenberghe, NRC-correspondent in Parijs.

Hollande kreeg de meeste stemmen en ontving daarna steunbetuigingen van de vier verliezende kandidaten. Hij en Aubry zeggen dat het terugdringen van de staatsschuld prioriteit heeft.

Hollande is buiten Frankrijk nauwelijks bekend. Hij heeft in aanloop naar de verkiezingen geen grootse voorstellen gedaan om bijvoorbeeld de euro te redden, schulden terug te dringen en het integratieprobleem op te lossen.

Aubry heeft zich vooral sterk gemaakt voor een sterk links blok om het op te nemen tegen Sarkozy. “Vriendelijk voor de zwakken, hard tegen de machtigen”, zei ze gisteren in Le Parisien. Uit diverse polls blijkt dat beide kandidaten Sarkozy zouden kunnen verslaan.

Hollande brengt zijn stem uit:

    • Jules Seegers