‘Banken moeten groter verlies op Griekse leningen verwachten’

Caption: Demonstrators take part in protests against the power of the financial markets in front of the European Central Bank (ECB) in the central German city of Frankfurt am Main on October 15, 2011. The protests called by the Attac movement and inspired by similar actions in New York against Wall Street bankers are taking place throughout Germany and many countries around the world. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL In Frankfurt demonstreerde de Occupy-beweging tegen de macht van banken bij het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank. Foto AFP / John MacDougall

Banken moeten accepteren dat zij meer verlies zullen maken op uitstaande leningen aan Griekenland om tot een “duurzame oplossing” van de crisis in de eurozone te komen.

Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble vanavond tijdens een uitzending van de zender ARD. Hierin ging hij in op het akkoord dat Europese leiders op 21 juli sloten voor het tweede steunplan voor Griekenland.

Daarin werd afgesproken dat banken en andere particuliere investeerders opnieuw zouden onderhandelen met Griekenland over de afwaardering van 21 procent van de uitstaande leningen. Volgens Schaeuble moeten de banken verwachten dat de verliezen die zij hierop gaan maken groter zullen zijn.

Volgens financieel redacteur Melle Garschagen wordt op dit moment hard onderhandeld door de lidstaten van de eurozone achter de schermen om op 23 oktober met een plan van aanpak te komen om de schuldencrisis te bestrijden. Inzet is ook de hoeveelheid Griekse schuld die Europese banken moeten afwaarderen. Garschagen:

“De 21 procent die in juli werd afgesproken met de banksector is een eigen leven gaan leiden. Volgens sommige economen is dit percentage onvoldoende om de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld te garanderen. Zij spreken van percentages tot wel zestig procent om de Griekse staatsschuld terug te brengen naar de afgesproken norm. Dat Schaeuble nu deze informatie vrijgeeft heeft te maken met de onderhandelingen achter de schermen; om zo druk te zetten. Frankrijk, bijvoorbeeld, heeft de grootste portefeuille aan Griekse schulden en die ziet weinig in afwaarderen, want dan moet de staat bijspringen om de banken te ondersteunen.”

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis