Chebet wint marathon Amsterdam, Butter Nederlands kampioen

Nederland, Rotterdam, 10-04-11 Marathon van Rotterdam. Winnaar Chebet. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Rotterdam, 10-04-11 Marathon van Rotterdam. Winnaar Chebet. © Foto Merlin Daleman Wilson Chebet, hier in actie tijdens de marathon van Rotterdam dit jaar, was ook in de hoofdstad de sterkste. Foto NRC / Merlin Daleman

Wilson Chebet heeft de marathon van Amsterdam gewonnen. De 26-jarige atleet uit Kenia kwam na twee uur, vijf minuten en 53 seconden over de finish. Hij bleef daarmee net boven het parcoursrecord dat in handen is van de Ethiopiër Getu Feleke die er vorig jaar negen seconden minder voor nodig had.

Chebet won eerder dit jaar al de marathon van Rotterdam. In de hoofdstad bleef hij vanochtend zijn landgenoot Laban Korir voor. Die klokte een tijd van 2:06.05. Erick Ndiema, eveneens uit Kenia, liep in 2:06.07 naar de derde plaats.

Michel Butter veroverde in Amsterdam de nationale marathontitel. De 25-jarige Castricummer noteerde een tijd van 2:12.59. Voor Butter was het pas zijn tweede marathon. Hij bleef bijna vijf minuten onder de tijd die hij dit voorjaar liep in Utrecht. Titelverdediger Koen Raymaekers stapte na ruim vijftien kilometer uit het NK.

Lornah Kiplagat liep bij de marathon naar een olympsiche nominatie. De 32-jarige atlete veroverde in 2 uur, 25 minuten en 52 seconden tevens de nationale titel en finishte overall als derde. De Ethiopische Tiki Gelena won in een parcoursrecord van 2:22.08. Eyerusalem Kuma, eveneens uit Ethiopië, legde in 2:24.55 beslag op de tweede plaats.