‘Booker Prize Crisis’

Aanstaande dinsdag 18 oktober wordt duidelijk wie dit jaar de Man Booker Prize wint. Rob van Essen constateert dat de veteranen op de shortlist de besten zijn. En kan die duif niet weg?
Literaire jury’s kunnen nooit iedereen tevreden stellen, maar toen de jury van de Man Booker Prize begin september de shortlist bekendmaakte, laaide de kritiek wel erg hoog op. ‘Booker Prize Crisis’, kopte een Britse krant zelfs. Waarom waren uitstekende romans als On Canaan’s Side van Sebastian Barry en King of the Badgers van Philip Hensher gepasseerd, om nog maar te zwijgen van The Stranger’s Child van Alan Hollinghurst?
Juryvoorzitter Stella Rimington voerde ter verdediging aan dat de jury zich niet op de literaire insiders wilde richten, maar op de average intelligent reader. Een raadselachtige reactie. Waarom zou je die lezer van gemiddelde intelligentie (geen idee wie het is, maar ik zou graag naast hem wonen; hij maakt vast weinig lawaai) de beste boeken onthouden?
Maar jury’s hebben het laatste woord, en de jury van dit jaar koos voor een verrassende mengeling van jonge en oude garde. Naast romans van veteranen als Julian Barnes en Carol Birch staan er twee debuten op de shortlist, en twee tweede romans.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 14 oktober 2011, pagina 8 - 9. Het hele essay kunt u hier lezen. In onze cultuurwebwinkel NRClux zijn alle Man Booker Prize genomineerden te bestellen.