Arabische Liga schorst Syrië niet, maar roept opnieuw op tot dialoog

Caption: Syria's Ambassador in Cairo Yousef Ahmad gestures to speak at a meeting of Arab League foreign ministers to discuss Syria at the League headquarters in Cairo October 16, 2011. Arab foreign ministers held a meeting to discuss whether to suspend Syria from the regional body, but some states oppose such a move. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Caption: Syria's Ambassador in Cairo Yousef Ahmad gestures to speak at a meeting of Arab League foreign ministers to discuss Syria at the League headquarters in Cairo October 16, 2011. Arab foreign ministers held a meeting to discuss whether to suspend Syria from the regional body, but some states oppose such a move. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) De Syrische ambassadeur in Egypte geeft tijdens het spoedberaad van de Arabische Liga in Kairo aan dat hij het woord wil hebben. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

De Arabische Liga heeft na een spoedberaad over de “zorgelijke” situatie in Syrië besloten om binnen vijftien dagen een conferentie te houden voor een “nationale dialoog” tussen het regime van president Bashar al-Assad en de oppositie.

Schorsing Syrië lijkt niet aan de orde

Een van de maatregelen die de Arabische Liga ook in beraad nam vanavond was de schorsing van Syrië, die ook lid is van de pan-Arabische organisatie. Die optie lijkt voorlopig niet aan de orde omdat sommige leden dit niet zien zitten.

Dat voorspelde Midden-Oosten-deskundige Carolien Roelants eerder vanavond al. Zij vertelde dat een schorsing mogelijk Assad zou isoleren, waardoor de kans groter zou kunnen worden dat zijn regime ten val komt. De Golfstaten hebben zelf al protesten in eigen land onderdrukt en de val van Assad door demonstraties in eigen land, zou mogelijk activisten in eigen land aanwakkeren om weer de straat op te gaan. Iets waar de Golfstaten niet op zitten te wachten, aldus Roelants.

Met de conferentie voor een “nationale dialoog” wil de Arabische Liga nu de gesprekken tussen oppositie en het regime nieuw leven in te blazen, meldt persbureau AFP.

Donderdag werd het spoedberaad aangevraagd door de Golf Samenwerkingsraad. De lidstaten – Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Kuweit, Oman en Bahrein – wilden hiermee de humanitaire situatie in Syrië aan het licht brengen en manieren onderzoeken om het “bloedvergieten” stop te zetten. Volgens de Verenigde Naties zijn zeker drieduizend mensen om het leven gekomen sinds de opstand tegen het regime in maart begon.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld