Arabische Liga overweegt schorsing Syrië

Demonstrators protesting against Syria's President Bashar al-Assad march through the streets after Friday prayers in Amude October 14, 2011. Picture taken October 14, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Demonstrators protesting against Syria's President Bashar al-Assad march through the streets after Friday prayers in Amude October 14, 2011. Picture taken October 14, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Protestmars tegen het regime van president Bashar al-Assad in de Syrische stad Amude op vrijdag. Foto Reuters

De Arabische Liga is vandaag bijeen in Kairo voor een spoedberaad om te beslissen over een mogelijke schorsing van lidstaat Syrië.

Het is niet duidelijk of het regime van de Syrische president Bashar al-Assad daadwerkelijk geschorst zal worden, meldt persbureau Reuters. Volgens een anonieme diplomaat zijn sommige lidstaten “sterk gekant” tegen het schorsen van Syrië.

Golf Samenwerkingsraad wil ‘bloedvergieten’ stoppen

Het spoedberaad werd donderdag aangevraagd door de Golf Samenwerkingsraad. De lidstaten – Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Kuweit, Oman en Bahrein – willen hiermee de humanitaire situatie in Syrië aan het licht brengen en manieren onderzoeken om het “bloedvergieten” stop te zetten.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants zou de schorsing van Syrië een grote “symbolische waarde” hebben, maar is het onwaarschijnlijk dat de Arabische Liga zo ver gaat om Assad te isoleren vanwege de mogelijke consequenties in de eigen landen. Roelants:

“Het schorsen van een lidstaat is niet iets wat de Arabische Liga elke dag doet. De Liga heeft al eerder Syrië veroordeeld voor het regeringsgeweld. Het zou een sterk symbolisch signaal dat Assad alleen staat in de regio. Maar het is moeilijk te zeggen of het land daadwerkelijk zal worden geschorst. Want als Assad in een isolement wordt gedreven en hij valt, dan betekent het dat opnieuw een leider moet aftreden door massale demonstraties. Dat is een onprettig idee voor de Golfstaten, zij onderdrukten eerder al protesten met succes in de eigen landen. Dit zou een signaal zijn naar de bevolking dat demonstraties wel effectief zijn.”

In Syrië zijn volgens de Verenigde Naties sinds het begin van de opstand in maartal ongeveer drieduizend mensen omgekomen, waaronder bijna tweehonderd kinderen. Gisteren kwamen nog zeker twee mensen om het leven toen Syrische veiligheidstroepen het vuur openden op een rouwstoet in het centrum van Damascus.

Assad wil nieuwe grondwet

Gisteren meldde het Syrische staatspersbureau SANA dat Assad een decreet uitgevaardigde voor de oprichting van een commissie die zich zal buigen over een nieuwe grondwet voor Syrië. De ontwikkeling van een nieuwe grondwet was één van de belangrijkste eisen van de oppositie bij aanvang van de protesten. Binnen vier maanden zou er een ontwerp moeten zijn.

Toch is onduidelijk of hiermee de onrust in het land vermindert. Bovendien heeft Assad wel vaker dergelijke beloften gedaan, evenals toezeggingen over het stoppen van geweld tegen pro-democratiebetogers. Desondanks lijkt het regeringsgeweld tegen burgers onverminderd door te gaan.

Volg hier het liveblog over Syrië van Al Jazeera.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld