Amerika blijft bij deadline: eind dit jaar alle troepen weg uit Irak

Een Amerikaanse soldaat bij een bijna gesloten postkantoor op Camp Victory nabij Bagdad. Foto AP / Khalid Mohammed

De Verenigde Staten blijven bij het besluit uit 2008 om aan het eind van dit jaar alle troepen uit Irak terug te trekken. De afgelopen maanden werd in het Pentagon gesproken over mogelijk nieuwe afspraken door toenemende zorgen over de veiligheidssituatie in dat land.

Een hooggeplaatste medewerker van Barack Obama zegt nu tegen persbureau AP dat alleen 160 militairen achterblijven om de Amerikaanse ambassade te beveiligen. Zo komt een einde aan acht jaar Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Irak.

De afgelopen maanden is er veel discussie geweest tussen Amerikaanse overheidsfunctionarissen. De vraag was of moest worden vastgehouden aan de deadline van 31 december of dat nieuwe afspraken moesten worden gemaakt.

De Amerikaanse regering heeft met Irakese leiders overlegd over de mogelijkheid om enkele duizenden Amerikaanse troepen achter te laten. Zij kunnen dan de Irakese veiligheidstroepen trainen. Over het trainingsprogramma is volgens een woordvoerder van het Pentagon nog geen definitief besluit genomen.

Een heikel punt bij de vraag of de troepen langer zouden blijven was dat de Irakese leiders weigerden te garanderen dat Amerikaanse troepen niet door Irakese rechtbanken worden vervolgd. Zonder die garantie willen de Amerikanen niet blijven.