Zaugg wint verrassend in Lombardije

Zaugg wordt gefeliciteerd met zijn overwinning in Lombardije. Foto AP / Luca Bruno

De Zwitser Oliver Zaugg (Leopard) heeft de laatste grote wielerklassieker van het seizoen, de Ronde van Lombardije, gewonnen. Hij sprong op de laatste klim van de najaarsklassieker weg en hield nipt stand. Voor de 30-jarige Zaugg is het zijn eerste zege als profrenner.Hij is bovendien de eerste Zwitserse winnaar in Lombardije sinds Oscar Camenzind in 1998.

De hoofdrol in de koers werd vóór de finale opgeëist door Vincenzo Nibali. De Italiaan van Liquigas ging er solo vandoor en pakte maximaal een paar minuten voorsprong op een achtervolgende groep met favorieten. Pas in de laatste vijftien kilometer viel het doek voor Nibali.

Op de laatste klim naar Villa Vergano maakte Nibali’s ploeggenoot Ivan Basso het tempo en dikte de kopgroep in. Toen Oliver Zaugg echter wegreed, paste iedereen. De Zwitser van Leopard-Trek trok een gat van ongeveer een halve minuut. Bij het binnenrijden van finishplaats Lecco viel Zaugg behoorlijk stil, maar hij hield genoeg over voor de zege.

Daarachter won Daniel Martin (Garmin-Cervélo) op acht tellen de sprint van de achtervolgers. De Ier bleef Joaquin Rodriguez (Katusha) en Basso voor.