werkpak

‘Ik ben erg begaan met Nederlandse ontwerpers’

Carlo Wijnands (1962), modeconsultant en programmadirecteur van de Amsterdam Fashion Week.

„Ik ben opgegroeid met een vader in een driedelig pak, dat heeft toch invloed op je. Ik hou er van om mooi gekleed te gaan. Dit colbert met het vestje eraan vast is een van mijn laatste aankopen, gekocht in Parijs voor 950 euro. Het is van Vivienne Westwood, haar mannencollectie is góéd! Het past bij mijn stijl: een mix tussen dandyachtig en rock-’n-roll.

„De broek is van Acne, een soort chique joggingbroek. Die heb ik bij 2pR in Amsterdam gekocht voor 150 euro. De lakschoenen zijn van Borgioli. Het zijn eigenlijk smokingschoenen maar daar trek ik me natuurlijk niks van aan.

„Dit is voor mij een alledaagse outfit. Het sjaaltje om m’n nek is een ceintuur van een peignoir die ik ooit eens in Hong Kong opgedoken heb. M’n horloge is vintage, een Seiko uit de jaren zestig. Ik ben niet zo breed, dus zo’n klassiek horloge staat me beter dan een modern. Tegenwoordig zijn die klokken soms groter dan m’n hoofd.

„Mijn favoriete winkel is PS (Petit Salon) in Amsterdam, daar verkopen ze tweedehands designerkleding. Ik ga niet zo snel naar de P.C. Hooftstraat, veel te nouveau riche. En de bediening is slecht: chagrijnige koppen die zich te goed voelen om in een winkel te staan.

„Ik ben heel erg begaan met Nederlandse ontwerpers. Ik heb redelijk veel van Francisco van Benthum, en laatst heb ik een tóp overhemd van Avelon gekocht. Maar veel Nederlandse mode heeft een iets jongere doelgroep. Ik ben nu 48 en wil me niet te jong kleden. T-shirtjes koop ik nooit meer, ik draag altijd overhemden.

„Ik ben momenteel coach bij het tv-programma Project Catwalk en daar kleed ik me graag extra voor aan. Ik heb er expres voor gezorgd dat ik geen stylist heb. Dat trek ik echt niet. Dan krijg ik een Paul Smith-pak aangetrokken en ben ik een grappige clown. Mensen snappen de balans niet die ik wil maken: nét over de edge, maar niet trendy.”