VS sturen Oeganda militaire adviseurs

De Verenigde Staten sturen ongeveer honderd militaire adviseurs naar Oeganda en andere centraal Afrikaanse landen om te helpen bij het overmeesteren van Joseph Kony, de leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA). Dat heeft president Barack Obama gisteren geschreven in een brief aan het Amerikaanse Congres.

De al twee decennia durende strijd van het LRA voor een christelijke staat kenmerkt zich door bruut geweld. De strijders van Kony maken zich schuldig aan moord, verkrachting en de inzet van kindsoldaten. Het Internationaal Strafhof heeft een arrestatiebevel uitstaan tegen Kony.

Obama onderstreept in de brief dat het niet om een vechtmissie gaat. De Amerikaanse militairen zullen regionale troepenmachten adviseren in hun strijd tegen het guerrillaleger van Kony. De Amerikaanse militairen kunnen zich wel verdedigen.

De eerste Amerikanen zijn woensdag naar Oeganda vertrokken, meldt de brief. In overleg zullen ook militairen gestuurd worden naar Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo, landen waar het LRA ook actief is. Vredesbesprekingen met het LRA in 2007 en 2008 liepen op niets uit.

In mei dit jaar sprak het Amerikaanse Congres steun uit voor nauwere Amerikaanse betrokkenheid bij het uitschakelen van het LRA. De militaire adviseurs zullen volgens Obama bijdragen aan de stabiliteit in centraal Afrika.