Vermijd de wijnazijn met uitjes

Vanzelfsprekend worden oesters rauw geproefd. Vaste begeleider wijnazijn met uitjes dient vermeden te worden. Ooit diende deze combinatie louter om de geur en smaak te maskeren van niet al te verse oesters.

Een snufje peper om de boel wat extra op te peppen is wel toegestaan. In Australië kreeg ik nog wel eens oesters waar het vocht van was afgegoten, hetgeen vervolgens werd vervangen door de sauvignon blanc die tevens als tafelgenoot ging functioneren. Zonde. Want de oesters waren vaak lekkerder.

Chef-kok Robert Kranenborg prefereert echter de meest pure vorm van oesters eten. Ook hij giet het schelpdier leeg en drukt vervolgens met de duim op het beestje waardoor deze het zilte vocht vrijgeeft dat het nog in eigen beheer heeft.

Wie toch wijnazijn gebruikt, hoeft zich overigens helemaal niet druk te maken over welke wijn hij bij de oesters moet schenken. Azijn is een meedogenloze wijnmoordenaar.