‘Verkiezingen Liberia zijn eerlijk verlopen’

Bij een stembureau in Monrovia worden de stemmen geteld. Foto Reuters / Luc Gnago

Het hoofd van de verkiezingscommissie in Liberia heeft de beschuldigingen van fraude naast zich neergelegd. Volgens voorzitter James Fromayah zijn de verkiezingen in het land eerlijk verlopen. Dat heeft hij tegen journalisten van persbureau Reuters gezegd.

Eerder vandaag trokken acht oppositiepartijen zich terug uit de presidentsverkiezingen. Ze vinden de verkiezingen ‘gebrekkig’ en weigeren de resultaten te accepteren. Volgens Fromayah is er geen sprake van fraude. Fromayah:

“Er zijn geen geloofwaardigheidsproblemen. Alle partijen hebben meegedaan in de verkiezingen. Bij de tellingen hebben zowel de lokale bevolking als internationale waarnemers gezegd dat het proces vrij, eerlijk en transparant is verlopen.”

Wilmot Paye, secretaris-generaal van de regerende Unity Party, toonde zich vandaag niet verbaasd over de stap van de oppositie. “Zij doen dit omdat de zaken niet gaan zoals zij willen. Daarom willen zij chaos veroorzaken.”

Gisteravond werd bekend dat president Ellen Johnson Sirleaf, die vorige week de Nobelprijs voor de Vrede won, aan de leiding gaat in de verkiezingsstrijd met 45,4 procent van de stemmen. Dat is niet genoeg voor een directe herverkiezing. Alleen als een kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen binnenhaalt komt er geen tweede stemronde.

De uitslag is nog niet definitief. Er is tot nu toe een derde van de stemmen geteld.