Veiligheidsraad trekt 3.000 VN-soldaten terug uit Haïti

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren unaniem ingestemd met een gedeeltelijke terugtrekking van VN-vredessoldaten en politieagenten uit Haïti. Volgens de VN kan de missie worden verkleind vanwege de verbeterde politieke situatie sinds de installatie van een nieuwe president en premier.

Het gaat om de terugtrekking van 3.000 VN-soldaten. Dat brengt de missie terug tot ongeveer 10.500 VN’ers, het aantal dat was ingezet in Haïti voorafgaand aan de verwoestende aardbeving van januari 2010.

In Haïti is veel kritiek op de VN-missie. Vorig jaar braken er rellen uit nadat een dodelijke cholera-epidemie terug was geleid naar een kampement van Nepalese blauwhelmen. Vorige maand braken er opnieuw grote protesten uit tegen de VN-missie na berichten dat een 18-jarige Haïtiaanse jongen zou zijn misbruikt door VN-soldaten uit Uruguay.

De in 2004 begonnen VN-missie in Haïti had tot doel de stabiliteit te bewaren na het vertrek van president Aristide. De rellen voor en na het aftreden van Aristide werden gezien als een gevaar voor de stabiliteit in de regio. (BBC, AP)