Turner Van Gelder komt ten val in WK-finale en mist Spelen

Van Gelder in 2009 in actie bij wereldbekerwedstrijden in Moskou. Foto Reuters / Grigory Dukor

Yuri van Gelder is er bij het WK turnen in Tokio niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De ringenspecialist draaide een prima oefening, maar kwam bij de afsprong ten val.

Met een score van 14,666 werd Van Gelder vijfde en liep hij het podium mis. Hij had in Japan een medaille moeten pakken om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Zonder de val, die een vol punt aftrek betekende, zou Van Gelder het zilver hebben gepakt. Omdat de Waalwijker geen meerkamper is, krijgt hij ook geen kans om zich via het olympisch kwalificatietoernooi alsnog voor de Spelen te plaatsen.

De Chinees Chen Yibing pakte het goud in Tokio met een score van 15,800 punten. Het zilver ging naar de Braziliaan Arthur Zanetti, het brons naar de Japanner Koji Yamamuro.

Van Gelder was weer helemaal terug nadat hij in de problemen was gekomen door het gebruik van cocaïne. In 2009 werd hij daarvoor een jaar geschorst en in de aanloop naar het WK turnen in Rotterdam vorig jaar werd hij uit de selectie gezet na de bekentenis dat hij opnieuw cocaïne had gebruikt. Een uitspraak van het CAS dat sporters die een dopingschorsing hebben uitgezeten toch naar de Spelen mogen, had Van Gelder onlangs juist weer nieuw perspectief geboden.