Uitgelicht zondag

Film

Julius Caesar (Joseph L. Mankiewicz, 1953, VS). Een van de fraaiste Shakespeare-adaptaties, met ouderwets weelderige decors en een sterrencast: Marlon Brando, James Mason, John Gielgud, Louis Calhern, Deborah Kerr. Verraad, machtsstrijd en eergevoel in Rome.Eén, 14.05-16.10u.

Mitt liv som hund / My Life As a Dog (Lasse Hallström, 1985, Zweden). Bejubelde, niet speciaal voor kinderen gemaakte jeugdfilm volgt tragikomische avonturen van een clownesk jochie dat in de jaren vijftig de dood van zijn moeder en zijn hond tracht te verwerken. Ned.3, 15.30-17.05u.

Dances with Wolves (Kevin Costner, 1990, VS). Ecologisch indianenepos van en met Kevin Costner. De held staat hier nu aan de kant van de Sioux, wier cultuur gedetailleerd werd gereconstrueerd. Ze spreken in hun eigen taal, die hier wordt ondertiteld. BBC 2, 18.25-21.15u.

The Last King of Scotland (Kevin Macdonald, 2006, GB). De jonge Britse arts Nicholas (James McAvoy) reist af naar Uganda. Daar raakt hij in de ban van de vrolijke en driftige dictator Idi Amin, weergaloos belichaamd door Forest Whitaker. Nicholas wordt Amins lijfarts en vertrouweling en is te kinderlijk om de ernst van de situatie in te schatten. Dat hij geen zicht krijgt op de werkelijke aard van het regime wordt door de regie effectief onderstreept.RTL7, 20.00-22.30u.

Disgrace (Steve Jacobs, 2008, AUS/Z-A). Dienstbare verfilming van J.M. Coetzees roman. Vreemd dat twee stadsmensen een dochter hebben voortgebracht die is neergestreken op het platteland, denkt David Lurie (John Malkovich). Dochter Lucy (Jessica Haines) bestiert een boerderij, David doceert literatuur in Kaapstad. Hij raakt zijn baan kwijt en gaat haar bezoeken.Canvas, 22.10-00.10u.

Informatief

De slavernij junior. Aflevering vijf van zesdelige serie over het verleden van de slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij in arme landen. Vandaag over Abdullah (12 jaar) die in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, op een vuilnisbelt plastic, glas en metaal verzamelt om zijn eten te kunnen betalen. In Nederland verzamelen Gabriel en zijn klasgenoten spullen bij mensen in de buurt en verkopen die op een markt. De opbrengst gaat naar de straatkinderen van Bangladesh.Ned.3, 18.15-18.45u.

Holland Doc: Smakelijk eten. Film over voedsel dat ver weg geproduceerd wordt en waar eigenlijk een hogere prijs bij hoort: soja uit Brazilië, sperziebonen uit Kenia en garnalen uit de Filippijnen.Ned.2, 23.30-00.35u.

Sport

Formule 1: GP van Korea. Verslag van de race. Om 16.00u vanmiddag een samenvatting met de hoogtepunten. BBC 1, 07.00-10.15u.

Marathon van Amsterdam. Rechtstreeks verslag, met commentaar van Thomas Schuurman en Luc Krotwaar. Eurosport, 09.30-12.00u.

Rugby: Australië - Nieuw-Zeeland. Tweede halve finale van het WK in Nieuw-Zeeland.Ned.1, 10.00-12.00u.

Radio

Middagconcert. Iván Fischer dirigeert het Concertgebouworkest en Nelson Freire speelt piano in deze rechtstreekse uitzending uit Amsterdam. Het programma: La création du monde van Milhaud en Noches en los jardines de España van De Falla. Na de pauze Le boeuf sur le toit van Milhaud, Pavane pour une infante défunte en Boléro van Ravel.Radio 4, 14.02-16.30u.