Uitgelicht zaterdag

Film

Ponyo (Hayao Miyazaki, 2008, J). De regisseur van Spirited Away verhaalt in deze film over een kleine goudvis, die graag een mens wil worden nadat ze vriendschap heeft gesloten met het vijfjarige jongetje Sosuke. Ponyo moet eerst zien te ontsnappen aan haar vervaarlijke vader Fujimoto, die elementen van de boze tovenaar en de krankzinnige wetenschapper verenigt. De ideeënrijkdom van Ponyo is misschien nog wel belangrijker dan de grote visuele kwaliteit van de film.Ned.3, 15.30-17.00u.

All Stars (Jean van de Velde, 1997, NL). Met veel vaart gefilmde tragikomedie over voetbal en ouder worden heeft enkele zwakke plekken, maar onderscheidt zich door enthousiast ensemblespel en typisch Hollandse beelden. Zeven jongens (Antonie Kamerling, Danny de Munk, Daniël Boissevain, Peter Paul Muller, Raymi Sambo, Thomas Acda, Kasper van Kooten) maken de balans op van hun leven en vriendschap. Sinds deze week draait de vervolgfilm in de bioscoop.Ned.3, 20.00-22.00u.

After the Wedding (Susanne Bier, 2006, DK/ZWE). Derde wereld klopt aan bij het rijke Denemarken. Jacob (Mads Mikkelsen) leidt een zieltogend weeshuis in Mumbai en moet plots terug naar Kopenhagen omdat een potentiële weldoener alleen met hem over een grote schenking wil onderhandelen. Daar wordt hij uitgenodigd voor het huwelijk van de dochter van de donateur en ontdekt vervolgens een familiegeheim. Ned.2, 23.05-01.00u.

Informatief

Durf te denken. Serie over de invloed van klassieke filosofen op het actuele maatschappelijke debat. Filosofe Miriam van Reijen praat met geïnteresseerde jongeren over het gedachtegoed van Baruch Spinoza (1632-1677). Ned.2, 15.00-15.25u.

Yotta. Realityserie waarin drie gezinnen een maand lang zo weinig mogelijk gas, elektriciteit en water moeten proberen te gebruiken. De eerste tussenmeting komt eraan en de teamcaptains bedenken allemaal nieuwe regels en oplossingen om de consumptie te minimaliseren. Seraphine heeft andere zorgen: haar moeder ziet het in deze eerste week al niet meer zitten.Ned.3, 19.25-19.57u.

Marie Curie. Franse documentaire over de vrouw die in 1867 in Warschau werd geboren en naar Parijs verhuisde omdat in Polen vrouwen toen niet mochten studeren. Ze verrichtte baanbrekend onderzoek in de fysica, ontwikkelde een theorie over radioactiviteit, vond een methode om radioactieve isotopen te scheiden en was de ontdekker van polonium en radium. In 1903 ontving ze (met echtgenoot Henri Curie en Henri Becquerel) de Nobelprijs voor Natuurkunde; acht jaar later ontving ze die prijs opnieuw, deze keer voor Scheikunde. In deze film ook aandacht voor het persoonlijke leven van Curie, die haar man verloor door een verkeersongeval en die in Frankrijk moest opboksen tegen vreemdelingenhaat en antisemitisme. Arte, 20.15-21.10u.

De baby met 8 armen en benen. Documentaire over baby Rishabh Ghimire, geboren met vier armen en vier benen. Het jongetje werd door sommige mensen in Nepal als een godheid gezien. De film volgt de voorbereidingen op de operatie en het succesvolle resultaat.RTL8, 21.00-22.00u.

Sport

Rugby: Wales - Frankrijk. Eerste halve finale van het WK in Nieuw-Zeeland. Ned.1, 10.00-11.55u.

Wielrennen: Ronde van Lombardije. Verslag van de slotklassieker van het wegseizoen.Eén, 14.03-17.55u.