Uchimura wint weer meerkamp WK turnen

De Japanse turner Kohei Uchimura heeft gisteren tot grote vreugde van zijn thuispubliek op de WK turnen in Tokio zijn derde meerkamptitel behaald. Uchimura werd daarmee de eerste turner in de geschiedenis die drie gouden WK-medailles op de meerkamp heeft behaald.

Uchimura heeft sinds de Olympische Spelen in Beijing in 2008, waar hij nog een zilveren medaille won, niet meer verloren. Voor de Spelen van volgend jaar in Londen is hij de grote favoriet.

In de finale van de meerkamp op de WK stak Uchimura ook ver boven zijn concurrentie uit. De 22-jarige Japanner behaalde een totaalscore van 93.631. Hij bleef daarmee de Duitser Philipp Boy ruim drie punten voor. Het brons ging naar Koji Yamamuro, landgenoot en trainingspartner van Uchimura.

Uchimura is de afgelopen jaren in Japan uitgegroeid tot een soort popster. Voor het toernooi zei de turner dat hij hoopte dat zijn prestaties een opsteker konden zijn voor zijn land, dat nog steeds beschadigd is door de verwoestende aardbeving en tsunami van zeven maanden geleden. Bij de laatste oefening van Uchimura, aan rek, raakte het publiek bij iedere draai verder opgezweept. De turner kreeg al een staande ovatie voordat hij na zijn afsprong met zijn voeten op de mat terecht was gekomen.

„Op dit moment kan niemand Kohei Uchimura verslaan”, luidde het commentaar van de zilveren medaillewinnaar Philipp Boy. Vorige week had de Duitse turner al gezegd dat hij „in het verkeerde tijdperk geboren is”. Boy vervolgde: „Alles wat Uchimura doet, ziet er prachtig uit en hij maakt geen fouten. Hij is een soort machine.” (AP)