Twente wint gemakkelijk van RKC, PSV boekt moeizame zege

FC Twente heeft zaterdag een ruime 4-0 zege geboekt op RKC Waalwijk. In Brabant scoorde Marc Janko drie van de vier Enschedese goals. PSV won in eigen huis met 1-0 van FC Utrecht.

RKC bleef lang overeind

Promovendus RKC bleef tegen Twente lang overeind. Dat hadden de Waalwijkers vooral te danken aan de uitstekend keepende Jeroen Zoet. Na 43 minuten ging het echter toch mis voor de thuisploeg. Na een aanval bleef de bal voor de goal hangen en kon Janko van dichtbij intikken. De 1-0 was ook de ruststand.

In de tweede helft liet de ploeg van Co Adriaanse zien behalve aanvallende intenties ook scorend vermogen te hebben. Kwam de 2-0 van Janko nog uit een strafschop, de derde treffer werd door Wout Brama binnengekopt na een voorzet van de linkerkant. Bij de 4-0 werd Janko weggestuurd en rolde de Oostenrijker de bal tegendraads voor Zoet langs.

PSV doet goede zaken

PSV heeft optimaal geprofiteerd van de misstap van koploper AZ. De Eindhovenaren wonnen thuis met 1-0 van FC Utrecht. Ola Toivonen scoorde twintig minuten voor tijd uit een afstandsschot de enige treffer. In de slotfase kwam Utrecht nog met tien man te staan na een rode kaart voor Marcus Nilsson. PSV staat nu nog maar twee punten achter op AZ.

De deze zomer van PSV overgekomen Dries Mertens had direct vanaf de aftrap de mogelijkheid om de wedstrijd open te breken. De inzet van de kleine Belg na zeven seconden werd echter gekeerd door Utrecht-doelman Rob van Dijk. Met de aanval was de toon van de wedstrijd wel gezet, want beide ploegen wilden aanvallen.

Over het algemeen was PSV echter de betere ploeg, maar het lukte de thuisploeg maar niet om Van Dijk te passeren. Dat was voor een groot deel te danken aan het keiharde werken van de verdediging van Utrecht, waardoor het voor PSV moeilijk was om snel te combineren. Na een kwartier in de tweede helft ging dat harde werken Utrecht opbreken en ontstond er steeds meer ruimte op het veld.

PSV maakte gebruik van die ruimte en kwam steeds dichter bij de openingstreffer. Uiteindelijk kwam die pas in de zeventigste minuut. Toivonen kreeg de bal op ruim twintig meter van de goal aangespeeld en schoot uit de draai raak.

In de slotfase waren er kansen voor PSV, waarbij Nilsson zelfs nog aan de noodrem moest trekken toen Tim Matavz alleen op de goal af kon, maar ook voor Utrecht. Bij de bezoekers was Édouard Duplan dichtbij, maar zijn geplaatste lobje werd door PSV-goalie Andreas Isaksson goed overgetikt.

Heerenveen en De Graafschap spelen gelijk

Heerenveen, dat al vijf duels in de Eredivisie niet verloor, kwam in het eigen Abe Lenstra Stadion na 41 minuten op voorsprong via Sven Kums. Drie minuten later maakte De Graafschap via Michael de Leeuw echter alweer gelijk. In de tweede helft kwamen beide ploegen niet meer tot scoren.

Heracles klopt Groningen

Heracles Almelo klopte FC Groningen met 2-1 en blijft daardoor meespelen in de subtop. Lerin Duarte zette de Heraclieden na een klein halfuur al op voorsprong, maar Hyun Jun Suk trok de stand een kwartier voor tijd gelijk. Tien minuten voor tijd kwam het slotakkoord echter van Willie Overtoom namens de thuisclub.

    • Lex Boon