‘Twee doden bij gevechten in centrum Damascus’

Een demonstratie in een buitenwijk van Demascus, waarbij gisteren minstens zes mensen om het leven kwamen. Foto Reuters

In het centrum van Damascus hebben Syrische ordetroepen twee mensen gedood. Ze schoten op demonstranten die meeliepen in een rouwstoet voor een 10-jarige jongen die gisteren tijdens een protest om het leven kwam. Dat hebben getuigen aan persbureau Reuters laten weten.

Tijdens de opstand in Syrie, die al zeven maanden duurt, is het in het centrum van Damascus relatief rustig geweest. Dat komt vooral door de inzet van duizenden aan president Bashar al-Assad gelieerde milities. Maar volgens de getuigen liepen de gemoederen vandaag “hoog op”. Tijdens de rouwstoet scandeerden de demonstranten dat ze willen dat al-Assad geëxecuteerd wordt en dat ze hoek dan ook “vrij zullen zijn”.

Toen vanuit de rouwstoet stenen werden gegooid naar de ordetroepen werd het vuur geopend. Volgens de Verenigde Naties zijn er bij de onlusten in het land meer dan 3.000 doden gevallen sinds maart, waaronder ten minste 187 kinderen.

‘Binnen vier maanden ontwerp grondwet’

Staatspersbureau SANA meldt dat de Bashar al-Assad vandaag een decreet heeft uitgevaardigd voor de oprichting van een commissie die zich zal buigen over een nieuwe grondwet voor Syrië. De ontwikkeling van een nieuwe grondwet was één van de belangrijkste eisen van de oppositie bij aanvang van de protesten. Binnen vier maanden zou er een ontwerp moeten zijn.

Assad heeft wel vaker dergelijke beloften gedaan, evenals toezeggingen over het stoppen van geweld tegen pro-democratiebetogers. Tot nu toe bleken die vaak loos.

    • Lex Boon