Toetjes op het busstation

Fotograaf Kadir van Lohuizen (1963) reist in veertig weken van het zuiden van Vuurland, over de Pan-American Highway, naar Alaska. Hij bezoekt de vele migranten die langs de route leven en werken. Deel 10 van een tweewekelijkse rubriek.

Beto van vier hoort bij de eerste generatie van zijn familie die is geboren in Costa Rica. Zijn ouders en grootouders komen uit Nicaragua. Zijn moeder, Yvette Mena (25), is elf jaar geleden uit Nicaragua gekomen met haar zus, hun moeder was al in Costa Rica.

Yvette kwam om te werken, ze zocht een beter leven. Makkelijk is het niet, ze heeft vier kinderen, onder wie Beto, en de vaders – daar zijn er drie van – hebben haar allemaal in de steek gelaten. Haar geld verdient ze met zelfgemaakte toetjes die ze op de busstations aan gehaaste passagiers verkoopt.

Yvette heeft haar eigen huisje gebouwd in La Carpio, een wijk van San José, de hoofdstad. Een huisje van golfplaat dat aan een idyllisch riviertje ligt. Het riviertje overstroomt regelmatig en het water is vervuild, maar toch wordt ze blij van het ruizen van de rivier. Voor Beto en zijn twee broers en kleine zusje is het een fijne speeltuin.

Yvette is niet de enige Nicaraguaanse die besloot naar Costa Rica te verhuizen. Naar schatting zijn er 350.000 Nicaraguanen in Costa Rica, die veelal in de bouw of de huishouding werken. Inmiddels is een op de tien inwoners van Costa Rica een immigrant.

Er gaan geluiden op in Costa Rica om de immigratie te beperken omdat de nieuwkomers voor criminaliteit zouden zorgen en banen zouden inpikken. Maar de meerderheid realiseert zich dat er dan geen goedkope bouwvakkers en schoonmaaksters meer zijn en dat de immigranten eigenlijk best een verrijking zijn voor het land.

Reis mee via de app voor de iPad of via www.viapanam.org