Toch geen echo's uit heelal van vóór de oerknal

Echo’s uit de tijd vóór de oerknal – het ontstaan van ons heelal – bestaan niet, zegt de Canadese astronoom Amir Hajian. Daarmee veegt hij de belangrijkste aanwijzing van heelallen vóór en na het onze van tafel (Astrophysical Journal Letters, 20 oktober).

De Britse wis- en natuurkundige Roger Penrose opperde enkele jaren geleden dat ons heelal niet het eerste en enige hoefde te zijn. Volgens zijn Conformal Cyclic Cosmology zou het er slechts één kunnen zijn van een eindeloze reeks van heelallen. Elk heelal zou uiteindelijk overgaan in de oerknal van een volgend heelal.

Vorig jaar beweerden Penrose en zijn Armeense collega Vahe Gurzadyan een bewijs voor zijn theorie te hebben gevonden. Hij zag cirkelvormige patronen in de kaarten van de kosmische achtergrondstraling, de straling die dateert uit de tijd dat het heelal nog maar een paar honderdduizend jaar oud was. Deze kaarten tonen de minieme temperatuurvariaties van deze straling en de cirkels daarin zouden verstoringen zijn die veroorzaakt waren door botsingen tussen superzware zwarte gaten in het eerdere heelal.

Maar volgens Hajian zijn de fluctuaties op de kaarten zo gering dat er altijd wel ergens een cirkel met een bepaalde straal valt te vinden – als je er naar zoekt. Wie naar andere vormen zoekt, vindt ze ook. Volgens Hajian (en ook anderen) zijn de cirkels statistische toevalligheden. We zullen het voorlopig met ons enige, vertrouwde heelal moeten doen.

George Beekman

    • George Beekman