Tientallen doden bij zeer gewelddadige dag in Jemen

Medici dragen een gewonde weg die vandaag viel bij de anti-regeringsprotesten in hoofdstad Sana'a. Reuters / Khaled Abdullah

Op verschillende plaatsen in Jemen zijn vandaag door geweld tientallen mensen om het leven gekomen. In hoofdstad Sana’a schoten veiligheidstroepen zeker twaalf mensen dood die demonstreerden tegen president Ali Abdullah Saleh.

In Jemen wordt al maanden opgeroepen tot het aftreden van Saleh, die ondanks de aanhoudende massaprotesten en de grote internationale druk van geen wijken wil weten. Een deel van het leger is nog loyaal aan de president en grijpt keihard in bij demonstraties, zoals ook vanochtend weer gebeurde. Medische bronnen meldden aan persbureau AFP dat op het centrale plein in Sana’a minstens twaalf betogers werden doodgeschoten door troepen van de president. Verder raakten tientallen mensen gwond, van wie tien ernstig.

Elders in de hoofdstad vonden vandaag gevechten plaats tussen verschillende stammen. Tien leden van de invloedrijke Hached-stam van de tribale leider Sadek al-Ahmar zouden daarbij gedood zijn door leden van de stam van president Saleh. De berichten hierover zijn niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

‘Bijna 30 doden bij Amerikaanse luchtaanvallen op islamitische militanten’

Eerder vandaag werd al bekend dat een Egyptische leider van Al-Qaeda in Jemen gisteravond gedood is bij een Amerikaanse luchtaanval. Later vandaag werd duidelijk dat ook de zoon van de eerder geliquideerde Anwar al-Awlaki bij de luchtaanvallen is omgekomen. Volgens bronnen rond de Jemenitische regering vielen in totaal 24 doden bij de bombardementen.