thuiskoknieuws

Weggooitest

Wie eten weggooit, gooit veel meer weg dan die ene tomaat of aardappel. Die gooit ook alle energie weg die nodig was om die tomaat of aardappel te produceren, het water dat daarvoor gebruikt is, de warmte die is toegevoegd om de tomaat te laten groeien, de inspanning die geleverd is door de teler, de energie nodig voor het vervoer naar de groothandel en van de groothandel naar de winkel, de eventuele verpakking…

Wie bedenkt wat er allemaal in de prullenbak verdwijnt, schrikt. Op websites als milieucentraal.nl of allesduurzaam.nl staan feiten, tips en een ‘weggooitest’ om zelf te doen.

Uiterste houdbaarheid

Op veel levensmiddelen staat een datum: ‘tenminste houdbaar tot’. Dat wil niet zeggen dat de producten daarna niet meer gebruikt kunnen worden of een risico vormen voor de gezondheid. Die datum is ook geen verplichting van overheidswege: hij is voornamelijk een middel om de verkoopstroom op gang te houden.

Wie zo’n datum ziet naderen, of ziet dat de datum al is overschreden, heeft de neiging het product weg te gooien. En dan moet er een nieuw komen.

Op vlees, zuivel en vis staat vaak iets anders: ‘te gebruiken tot’, of ‘niet gebruiken na’. Die producten bederven wel. Maar niet om twaalf uur ’s nachts bij het verstrijken van de datum op de verpakking.

Het heeft altijd zin om zelf even te ruiken of te proeven, of soms om te verhitten. Schift de melk of begint het vlees overtuigend zuur te ruiken, dan is er iets echt niet goed. Maar datumangst is vaak nergens voor nodig.

Supermarkten

Consumenten gooien veel weg, maar supermarkten gooien nog véél meer weg. Om de consument te plezieren. Die wil namelijk geen dingen kopen die hun uiterste datum naderen. Ook willen consumenten veelal geen oud brood, dat wordt dus weggegooid. Consumenten willen een royaal aanbod zien, dat betekent dat er veel overblijft of over de datum raakt. Supermarkten hebben geen belangstelling voor kromme komkommers of knoestige wortelen. Die halen de winkel helemaal niet eens en worden voor die tijd al doorgedraaid.

Wie eens wil huiveren bekijkt de documentaire Taste the waste uit 2010 op tastethewaste.nl. Die film, een internationale productie geregisseerd door Valentin Thurn, brengt veel van de verspilling in beeld: je ziet vrachtwagens vol volstrekt eetbare levensmiddelen afgevoerd worden.

Restaurants

Ook in restaurants wordt nog wel eens wat weggegooid, in de keuken, uit de voorraad en van wat terugkomt van de tafels. Onder Europese chefs is er een beweging gaande om de verspilling tegen te gaan en juist alles te (her)gebruiken, genaamd Green cook. De koks die zich daarbij aansluiten, willen koken met lokale producten die in het seizoen zijn en ook met de restjes van die producten, zoals aardappelschillen of druivenbladeren na de wijnoogst.

In het laatste nummer van Bouillon! magazine (najaar 2011) spreken verschillende restaurateurs over hoe ze dat doen, alles gebruiken. Ook alweer geweldig inspirerend.