Sportweekend: Epke, Yuri en de honkbalfinale

Yuri van Gelder eerder deze week tijdens de kwalificatiesessie voor de finale. Hij werd vierde. Foto AP / Shuji Kajiyama

Wereldkampioenen! Dit weekend kunnen we wellicht meervoudig oranje wereldtitels vieren. Van Panama tot Tokio, met daar tussenin een rondje eredivisie.

Epke, Yuri en Jeffrey gaan het vandaag en morgen doen in Japan. Zij staan in de finales op respectievelijk de onderdelen rekstok, ringen en sprong. Voor met name Epke Zonderland en Yuri van Gelder behoort goud tot de serieuze mogelijkheden. En dat is direct garantie voor een ticket naar Londen 2012.

Van Gelder vanochtend om 08.30 uur, morgen Jeffrey Wammes (07.00) en Zonderland 09.00 uur.

Pitchen in Panama

In Panama presteert het Nederlands honkbalteam beter dan ooit tevoren. Nooit kwamen ze verder dan een vierde plek, maar nu staan de Hollandse heren in de finale van het wereldkampioenschap.

Nederland is na het Verenigd Koninkrijk in 1938 (bestel hier uw retroshirt) pas het tweede Europese land ooit dat in de 73-jarige geschiedenis van het honkbal-WK de eindstrijd weet te bereiken. Zaterdagnacht moet het gaan gebeuren, vanaf middernacht is de titelstrijd live te zien op nos.nl.

Via een 4-1 zege op 25-voudig wereldkampioen Cuba verzekerde Oranje zich van een finaleplaats:

Liverpool v Man Utd

“De grootste clubwedstrijd ter wereld.” Sir Alex Ferguson schaalt het treffen tussen Liverpool en zijn Manchester United (vanmiddag om 13.45 uur) hoger in dan El Clásico. Maar waar het bij de botsingen tussen FC Barcelona en Real Madrid steevast om de landstitel gaat, drijft het treffen tussen de Reds en de Red Devils al jaren vooral op nostalgie. De rivaliteit bereikte vorig seizoen een kookpunt toen Manchester Liverpools record van achttien landstitels brak.

Liverpool staat na zeven competitieronden alweer zes punten achter op koploper United. Winnen is een must, de spelers nemen maar beter geen voorbeeld aan de huidige trainer Kenny Dalglish, hier in 1970 tegen het Manchester van Bobby Charlton:

http://youtu.be/MaE5XSwkZrI

Eredivisie: landskampioen ontvangt koploper

In Nederland staat ook een topper op het programma. Vanavond ontvangt kampioen Ajax de Alkmaarse buren. AZ is koploper en de Amsterdammers hebben van de laatste zes duels maar één keer gewonnen (1-3 bekerzege bij de amateurs van Noordwijk). En dan is topscorer Sigthorsson ook nog geblesseerd. Vorig jaar werd het 4-0, daar moet de ploeg van Frank de Boer zich maar aan optrekken dan.

Koreanen begroeten F1-circus zonder angel

Reeds beslist en dus niet echt spannend meer: Formule 1. Morgen voor de tweede keer in Zuid-Korea en misschien dat wereldkampioen Vettel de touwtjes laat vieren en iemand anders een kans geeft. Vorig jaar was het er nat, de voorspellingen voor morgen zijn beter. Het rechte stuk is het langste van alle F1-circuits (1,2 km) dus volop inhaalacties op het programma.