Sapkuur: zinloos of nuttig?

Kwakzalverij

In NRC Handelsblad van 8 oktober beschrijft Menno Steketee zijn ervaring met een ontgiftingskuur. Hij heeft zich eerst door een voedingconsulente laten wijs maken dat er allerlei troep in zijn lijf zou zitten en dat deze troep door een ontgiftingskuur uit het lichaam te verwijderen is. Iedereen die goed heeft opgelet tijdens de biologieles op school weet dat het spijsverteringsstelsel van een mens dagelijks aangeboden drank en voedsel verteert en dat het restafval met urine en ontlasting worden uitgescheiden. Dat een ontgiftingskuur met klysma daar weinig aan toe te voegen heeft, had Steketee kunnen lezen op www.kwakzalverij.nl.

Maar Steketee laat zich vrolijk bedotten door de voedingsconsulente en aan het eind van zijn weekje kuren vervalt hij in bijgelovige kreten zoals: „Alsof volle, oude filters zijn vervangen door hagelwitte nieuwe.” Een dergelijk kritiekloos advertorial voor een zinloze kwakzalversbehandeling is NRC Handelsblad onwaardig.

Catherine de Jong

Anesthesioloog, voorzitter Vereniging tegen de Kwakzalverij Amsterdam

Werkt prima!

Het vasten als manier om te genezen van kwaaltjes en tegelijk vele kilo’s af te vallen, is bij onze oosterburen een bekend fenomeen.

Nu duikt het in Nederland op onder de merkwaardige naam ‘soulfoodcoaching’. Ik weet uit eigen ervaring dat een vastenkuur goed werkt. Eet gewoon acht dagen niet, je voelt je na een paar dagen prima en je bent na acht dagen vier kilo kwijt!

Ga niet ingewikkeld bij een mevrouw ‘soulcoachen’, maar koop gewoon de doe-het-zelf-handleiding van de Duitse arts Lützner: Vitaliteit door vasten. Kost 13 euro 50, in plaats van 1.000 tot 3.000 euro.

Petra Jansen

Arts, Hoogerheide