Radicale moslims betogen tegen film

Duizenden mensen zijn gisteren in Tunis de straat opgegaan in de grootste betoging van radicale moslims sinds de val van sterke man Zine al-Abidine Ben Ali in januari. Een deel van de betogers eiste de oprichting van een islamitische staat in Tunesië. Vorige week vielen radicale moslims een universiteit aan die had geweigerd een studente met gezichtssluier in te schrijven.

De betoging was aangekondigd als een ‘dag van woede’ tegen Nessma TV, een Tunesische privé-zender die vorige week vrijdag de animatiefilm Persepolis uitzond. In de film komt een scène voor waarin een klein meisje praat met God. De islam verbiedt het afbeelden van God.

De demonstratie begon bij het uitgaan van de Al-Fatah-moskee in het centrum van Tunis, waar de gebedsleider had gepreekt tegen Persepolis. Hij noemde de film van de in Iran geboren filmmaker Marjane Satrapi een „ernstige aanval op het religieus geloof van moslims”.

De betoging verliep aanvankelijk vreedzaam, maar toen een deel van de betogers het politiekordon bij de ambtswoning van de Tunesische premier wilden doorbreken, verdreef de oproerpolitie de betogers met traangas. Later bestookte een groep van honderd man het huis van de directeur van Nessma TV met brandbommen. De directeur, Nabil Karoui, had eerder zijn excuses aangeboden voor het uitzenden van de film.

Het uitzenden van Persepolis, zo kort voor de eerste vrije verkiezingen in Tunesië, op 23 oktober, was een provocatie, zegt de 24-jarige student Younes Omar. „Ze willen ons boos krijgen om ons dan te kunnen voorstellen als terroristen”, zei Omar. „Ze hopen dat Ennahda zo minder stemmen gaat krijgen straks.”

Ennahda is de onder Ben Ali verboden fundamentalistische partij. Verwacht wordt dat de partij volgende week de grote winnaar wordt van de verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering. Ennahda steunt de eisen van de betogers maar veroordeelt het gebruik van geweld.