Poes poes poes poes

Martijn Gijsbertsen portretteert ‘potten met poezen’.

Fotograaf Martijn Gijsbertsen (38) portretteerde eind mei voor Lux homo’s met honden. Zijn portretreeks ‘HuisjeBoompjeBeestje’ presenteerde hij als een „luchtig statement”. Het beeld van homo’s in de media was hem te stereotiep. Altijd weer die nichterige kappers in reclamespotjes. Of de krantenfoto’s van homo’s in strings op een boot bij de grachtenparade. Die clichébeelden wilde de fotograaf met zijn portretten nuanceren.

Vrienden van Gijsbertsen speculeerden plagerig over een vervolg. Ging hij nu transgenders met kameleons of biseksuelen met zeepaardjes fotograferen? Gijsbertsen maakte een serie over lesbiennes met katten. Zoek er niet te veel achter, waarschuwt hij. „Ik wil niet suggereren dat homo’s hondenliefhebbers zijn en potten poezenfans. Het had net zo goed omgekeerd gekund. Zelf heb ik bijvoorbeeld twee siamezen.”

Het is hem om de huiselijke setting te doen, benadrukt Gijsbertsen. „De wisselwerking met de huisdieren en de interieurs, het levert iets extra’s op.”

Wat overigens niet wil zeggen dat hij niet nieuwsgierig is naar de waarheid achter clichés. Voor zijn volgende portretreeksen in de categorie ‘HuisjeBoompjeBeestje’ wil hij eigenaren van een specifiek huisdier portretteren, bijvoorbeeld bouviers of whippets.

    • Martijn Gijsbertsen