Oppositiepartijen Liberia trekken zich terug uit verkiezingen

Een vrouw staat bij een stembureau in Feefee, Liberia. Foto Reuters / Luc Gnago

Acht oppositiepartijen in Liberia trekken zich terug uit de presidentsverkiezingen. Ze vinden de verkiezingen ‘gebrekkig’ en weigeren de resultaten te accepteren. Dat meldt persbureau AP.

In een verklaring stellen acht oppositiepartijen dat de verkiezingscommissie stemmen manipuleert in het voordeel van de zittende president Ellen Johnson Sirleaf.

De verklaring is ook ondertekend door Winston Tubman en Prince Johnson, die in de voorlopige uitslagen op respectievelijk de tweede en derde plaats staan, achter Sirleaf. Zij droegen al hun vertegenwoordigers in de kiescommissie op hun werkzaamheden onmiddellijk te staken. Als het tellen van de stemmen doorgaat, zeggen zij de uitslag niet te zullen aanvaarden.

Een woordvoerder van de commissie wilde niet meteen op de beschuldigingen van manipulatie ingaan. Wilmot Paye, secretaris-generaal van de regerende Unity Party, toonde zich niet verbaasd over de stap van de oppositie. “Zij doen dit omdat de zaken niet gaan zoals zij willen. Daarom willen zij chaos veroorzaken.”

De oppositiepartijen hebben voor zondag opgeroepen tot een protestdemonstratie. Ondertussen meldt de politie dat een kantoor van de regeringspartij vrijdagnacht in brand is gestoken.

Gisteravond werd bekend dat Johnson Sirleaf, die vorige week de Nobelprijs voor de Vrede won, aan de leiding gaat in de verkiezingsstrijd met 45,4 procent van de stemmen. Dat is niet genoeg voor een directe herverkiezing. Alleen als een kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen binnenhaalt komt er geen tweede stemronde.

De uitslag is nog niet definitief. Er is tot nu toe een derde van de stemmen geteld.