'Ook profs uit de Antillen horen bij Nederlands team'

Nederland staat komende nacht voor het eerst in de finale van het WK honkbal. „Deze prestatie is het gevolg van het consistente beleid dat de laatste tien jaar is gevoerd.”

16-09-2005, ROTTERDAM. NEDERLAND - KOREA. ROBERT EENHOORN NA AFLOOP VAN DE VERLOREN WEDSTRIJD TEGEN KOREA. FOTO BAS CZERWINSKI

Robert Eenhoorn stond gistermiddag voor een goed doel te golfen op golfbaan The Dutch in het Gelderse dorpje Spijk en had even zijn telefoon uitgeschakeld. De 43-jarige technisch directeur van de Nederlandse honkbalbond zag daarna tot zijn verbazing dat er twintig berichtjes in zijn schermpje stonden en dat hij 35 oproepen had gemist. „Dan merk je toch wel dat de finaleplaats van Nederland op het WK-honkbal wat losmaakt”, zegt Eenhoorn koeltjes. „Ik ben negen dagen bij het team in Panama geweest. Het geeft wel verschrikkelijk veel voldoening dat we zover zijn gekomen.”

Nederland staat komende nacht voor het eerst in de geschiedenis in de WK-finale en u bent weer thuis. Had u daar niet bij moeten zijn?

„Op een gegeven moment bleek dat de kosten voor mijn hotelkamer voor eigen rekening waren. En die kamers kostten nogal wat. We hebben het geld hard nodig om bijvoorbeeld de programma’s van onze nationale jeugdteams te bekostigen. Er waren bovendien niet heel veel mensen meer aanwezig van de IBAF [de internationale honkbalfederatie, red.] of de Major League waarmee ik kon netwerken. Ik ben er de afgelopen jaren steevast bij geweest en mijn naam is altijd genoemd. Misschien is het juist wel eens goed als andere mensen wat meer in de picture komen te staan.”

Waar komt het succes van Nederland vandaan?

„Als ik twintig jaar geleden zou hebben gezegd dat Nederland aansluiting ging krijgen bij de wereldtop zou ik zijn uitgelachen. Deze prestatie is het gevolg van het consistente beleid dat de laatste tien jaar is gevoerd. We hebben ervoor gekozen om de beste honkballers met een Nederlands paspoort te laten spelen. Dan kom je dus ook uit bij profs uit de voormalige Antillen. Dat is ons wel eens op kritiek komen te staan. Maar die fase zijn we allang voorbij. Nederland presteerde in 2005 en 2007 met twee keer een vierde plaats ook al goed. Die lijn is doorgezet.”

Is dit de beste Nederlandse honkbalploeg ooit?

„Dat is moeilijk te zeggen. Het team dat tijdens de World Baseball Classic [een toernooi waar in tegenstelling tot het WK wél profs uit de Amerikaanse Major League aan meedoen, red.] in 2009 twee keer won van de Dominicaanse Republiek was natuurlijk ook niet verkeerd. Maar deze Nederlandse ploeg hoort zeker in het rijtje van beste ploegen thuis. Deze selectie straalt een enorme rust uit. Dat is mooi om te zien. Het is een goede mix van ervaring en talent.”

Profspelers uit de Major League mogen niet meedoen aan WK’s. Als Nederland de WK-finale wint, is de ploeg dan ook de beste van de wereld?

„Nou ja, je bent dan wel wereldkampioen. En dat word je echt niet zomaar. Er doen zestien landen mee, daar zitten met ploegen uit landen als Puerto Rico, Venezuela en met name Cuba natuurlijk heel wat goede honkballers bij.”

De aandacht van de media was de afgelopen weken nihil. Maar de NOS zendt de finale komende nacht wel rechtstreeks uit. Hoe belangrijk is dat?

„Het is belangrijk voor ons, maar óók voor de NOS. Als je dit zelfs niet zou uitzenden, dan weet ik het niet meer. Wij moeten zorgen dat we het positieve beeld vasthouden. Daar moet hard aan worden gewerkt. Maar voor mij geldt: winnen is het leven, erkenning is leuk.”

Waar gaat u de finale kijken?

„Ik denk thuis op de bank, met mijn vrouw.”

    • Koen Greven