Occupy-protest Rome loopt uit de hand

Een auto in Rome brandt uit. Foto Reuters / Max Rossi

Het Occupy-protest in Rome is uit de hand gelopen. Een groep betogers begon winkelruiten in te slaan en auto’s in de brand te steken. Ook werden er televisieploegen belaagd, zo meldt persbureau AP.

Aan de demonstratie van de Occupy-beweging in Rome namen tienduizenden mensen deel. Met behulp van traangas en waterkanonnen probeerde de Italiaanse politie de situatie onder controle te krijgen.

Overal in Europa wordt gedemonstreerd

In veel Europese steden vinden vandaag betogingen plaats tegen corruptie, kapitalisme en bezuinigingen. De demonstraties komen voort uit de Occupy Wall Street-beweging, die zich vanuit Canada over de Verenigde Staten heeft verspreid en zich nu uitbreidt tot Europa en Azië.

In Frankfurt, de financiële hoofdstad van het continentale Europa, verzamelden zich zo’n vijfduizend demonstranten voor het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank. In Londen trokken vijfhonderd mensen van de St. Paul’s-kathedraal naar de nabijgelegen beurs. Onder andere Wikileaks-voorman Julian Assange was aanwezig.

Ook in Spanje, waar de protestbeweging van verontwaardigde jongeren in mei begon, staan marsen en bijeenkomsten gepland, evenals in Portugal.

In Azië en Australië, waar de economische crisis nog niet heeft toegeslagen, was de opkomst veel lager. In Sydney kwamen driehonderd mensen bijeen en in de Japanse hoofdstad Tokyo tweehonderd. In Manilla trokken ongeveer honderd Filipijnen naar de Amerikaanse ambassade om steun aan de Occupy-beweging te betuigen en in de zakenwijk van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul gingen enkele tientallen de straat op. Het staatspersbureau van het communistische Noord-Korea berichtte dat protestgolven door Amerikaanse steden spoelden, alle ‘uitbuiting en onderdrukking door kapitalisten’ ten spijt.

Ook protest in Nederland

In Nederland vinden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam ook protesten plaats. Aan persbureau Novum laat de Amsterdamse politie weten dat er zo’n dertien- tot zeventienhonderd bezoekers bij de betoging in de hoofdstad waren. In Den Haag waren er rond het hoogtepunt ongeveer zevenhonderd demonstranten aanwezig. In Rotterdam kwamen rond het hoogtepunt zo’n vijftig tot honderd mensen naar het Beursplein. De protesten verlopen vooralsnog rustig en er zijn geen arrestaties verricht, melden de woordvoerders van de verschillende politiekorpsen.