Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Occupy-actievoerders zetten hun tentjes op - 70 gewonden bij rellen in Rome

Deelnemers aan Occupy Amsterdam op het Beursplein. Foto AP / Peter Dejong

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben deelnemers aan de verschillende Occupy-bijeenkomsten in het land tentjes opgezet. De betogers zijn van plan de nacht door te brengen in de buitenlucht. Dat melden woordvoerders van de politiekorpsen aan persbureau Novum.

De verschillende protesten in het land begonnen vandaag rond het middaguur. Actievoerders gaven eerder al aan zo lang te blijven als volgens hen nodig is. De meeste tentjes staan op het Beursplein in Amsterdam. In Den Haag zijn er volgens een politiewoordvoerder nog ‘een paar mensen’ op het Malieveld. In Rotterdam overnachten vanavond tien mensen in de buitenlucht.

Bij alle demonstraties was de sfeer vandaag goed. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Occupy Rome loopt uit op rellen

In Rome liep het Occupy-protest vandaag wel uit de hand. Een groep betogers begon winkelruiten in te slaan en auto’s in de brand te steken. Ook werden er televisieploegen belaagd. Meer dan 70 mensen raakten gewond, van wie er 3 slecht aan toe zijn, aldus persbureau AP.

Aan de demonstratie namen tienduizenden mensen deel. Met behulp van traangas en waterkanonnen probeerde de Italiaanse politie de situatie onder controle te krijgen.

In Italië hebben volgens onze correspondent Bas Mesters allemaal verschillende groepen de oproep aangegrepen om hun verontwaardiging te uiten. De meeste vreedzaam, maar sommige met grof geweld. Mester sprak bij de NOS van een demonstratie met “twee gezichten”.

De protestbijeenkomsten zijn geïnspireerd op Occupy Wall Street, de bezetting sinds 17 september bij het beursdistrict in New York. De actie breidde zich uit naar andere Amerikaanse steden en vervolgens naar steden in de rest van de wereld, zoals Berlijn, Madrid, Londen en Milaan.