'Nu investeren, dat krijg je later terug'

Janneke Niessen (34) is medeoprichter en chief innovation officer van Improve Digital, een platform waar uitgevers advertentieruimte via een veilingsysteem verkopen. Vorige week won haar bedrijf de Rising Star Award 2011 van Deloitte.

Droombaan

„Die heb ik nu. Dat klinkt als een cliché, maar ik kan echt niks bedenken wat ik liever doe dan wat ik nu doe: internationaal ondernemen, aan een innovatief platform bouwen.”

Balans

„Mijn balans is prima. Vind ik althans. Anderen vinden dat ik te veel aan het werk ben. Ik werk tachtig tot honderd uur per week. In het weekend probeer ik één dag helemaal niks te doen, maar op zondagmiddag kruip ik vaak nog een paar uurtjes achter de laptop. Ik ervaar het niet als een verstoorde balans, omdat ik echt passie heb voor mijn werk. Ik krijg er energie van. Veel mensen hebben het over ‘balans’, maar kijken alleen naar de korte termijn. Ik denk: nu investeren, later krijg je dat wel weer terug. Als ik maar tijd blijf hebben voor mijn man, familie en vrienden. Daar ligt voor mij de grens.”

Geld

„Geld is prettig om te hebben, maar het moet nooit je doel zijn om te gaan ondernemen. Je moet namelijk investeren, investeren, investeren. En dan maar hopen dat er uiteindelijk iets uitkomt. Garanties heb je niet. Wij zijn in 2008 begonnen met Improve Digital en pas sinds dit jaar keren Joëlle [Frijters, medeoprichter, red.] en ik onszelf salaris uit. Voor die tijd teerden we op onze reserves. Droog brood eten? Dat was gelukkig niet nodig.”

Ooit nog eens...

„Ik zou dolgraag nog eens een jaar in New York werken. Dus als we daar wat gaan opstarten, ga ik er wel zitten! Op de middelbare school zei ik altijd dat ik een eigen bedrijf wilde en een boek wilde schrijven. Inmiddels heb ik het allebei gedaan, dus ik weet dat je je wensen altijd bij moet stellen. Nu wil ik graag nog eens een boek schrijven dat verfilmd wordt. Dat lijkt me zo gaaf. Een romantische komedie à la Love Actually, of een John Grisham-achtige thriller.”

Glazen plafond

„Dat hele geforceerde gedoe van ‘meer vrouwen in de top’, daar geloof ik niet zo in. Ik zie dat glazen plafond ook niet zo. Vrouwen moeten zelf bepalen wat ze willen en dat moeten we respecteren. Carrière willen maken is niet een keuze die iedereen maakt.”

Spijt

„Ik geloof niet in spijt. Je neemt op een bepaald moment een beslissing op basis van de informatie die op dat moment voorhanden is. Spijt krijg je alleen als je achteraf over andere informatie beschikt. Dan kun je spijt hebben van je besluit, maar dat heeft weinig zin: je had die informatie gewoon niet.”

Favoriete app

„Twitter. Ik volg heel specifiek bepaalde mensen, zoals Ciaran O’Kane van Exchangewire en John Ebbert van AdExchanger. Als ik zelf niet op een congres kan zijn, volg ik die dag de hashtag en blijf zo op de hoogte. Verder check ik mijn iPhone Facebook en nu.nl.”

Rotstreek

„Ik heb er een hekel aan als mensen heel aardig tegen je doen, maar achter je rug over je roddelen. Ik ben juist té eerlijk, ik moet leren dat ik dingen soms wat mooier moet verpakken. Tegen klanten ben ik voorzichtiger, maar als ik collega’s feedback geef, kom ik wel eens te hard over.”

Gouden tip

„Denk in kansen, niet in problemen. Problemen krijg je, dat weet je. Maar welke, dat weet je niet. Laat je er niet door tegenhouden of maak je er vooraf niet druk over. Je kunt er beter mee dealen op het moment dat ze zich voordoen.”

Barbara Rijlaarsdam