Mocht 't niet gaan over de huisarts? Jawel, maar andere zaken gingen voor

Zou het kunnen zijn dat minister Schippers bedongen heeft (zoals zij kennelijk ook bij Pauw & Witteman liet weten dat zij geen vertegenwoordiging van de Huisartsenvereniging aan tafel zou dulden) dat tijdens het interview met haar van zaterdag 8 oktober (‘Verzekeraars moeten ’t harder, scherper spelen’) het onderwerp bezuinigingen bij de huisartsen niet specifiek werd genoemd, ondanks de drukbezochte manifestatie van twee dagen daarvoor, waar de minister ook verstek liet gaan?

A. Glazener

Zeist

Chef Den Haag Herman Staal zegt: „Nee, dat was zeker niet bedongen. We hebben enkele vragen over de huisartsen gesteld, maar uiteindelijk niet in het interview opgenomen omdat er kort daarvoor al veel over was geschreven. Schippers had geen voorwaarden vooraf. Haar woordvoerder wilde wel weten waar we het over wilden hebben. Dat hebben we summier gedaan. Vervolgens hebben we twee uur met haar gesproken.”

„Voor grotere interviews worden ook zelden zulke voorwaarden gesteld, omdat een krant anders werkt dan televisie. Als een politicus live op tv vijf keer zegt dat hij ergens niet op in wil gaan, dan komt dat heel vervelend over. Bij een kranteninterview is dat toch anders, hoewel je in de tekst kunt laten zien dat de geïnterviewde weigert antwoorden te geven.

Bij snelle nieuwsinterviews over één onderwerp is het gesprek natuurlijk meer afgebakend. En een politicus kan een interview weigeren. Op die manier bepaalt hij wel waar hij wel en niet over praat, en met wie.”

    • A. Glazener